Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om apparaatinformatie op te slaan en/of te openen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij en onze partners persoonlijke gegevens verwerken, zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site. Het niet toestaan of het intrekken van toestemming kan nadelige gevolgen hebben voor bepaalde functies en mogelijkheden. Klik hieronder om toestemming te geven voor het bovenstaande of om granulaire keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen op deze site worden toegepast. U kunt uw instellingen op elk gewenst moment wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de toggles op het Cookiebeleid, of door te klikken op de knop Toestemming beheren onder aan het scherm.
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.
The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Wat is het verschil tussen een koksmes en santoku mes?
Er zijn ontzettend verschillende keukenmessen, van een Damascus mes tot een hakmes. Maar over de verschillen tussen een koksmes en Santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt. Beide messen vergen daardoor een andere snijtechniek. Maar welke is nou het beste?
Wat is een santoku mes?
Santoku messen hebben hun origine in de Aziatische keuken, het is een Japanse variant van het traditionele koksmes. Het lemmet blijft bijna over de gehele lengte even breed, enkel het puntje loopt schuin af. Daarnaast is een santoku mes net wat lichter en kleiner dan het Europese koksmes. De snijtechniek met teen santoku mes wijkt af van met een regulier koksmes. Het platte lemmet ‘schommelt’ als het ware met een beweging van achter-boven naar beneden-voor op het snijoppervlak. Het lemmet verliest dus met elke snijbeweging contact met het snijoppervlak. Er zijn ook Santoku messen met kuiltjes in het lemmet. Deze opvallende en vooral typerende kuiltjes hebben een duidelijk doel. Ze voorkomen dat ingrediënten aan het lemmet blijven plakken tijdens het snijden.
Wat is een koksmes?
Een traditioneel koksmes heeft normaal gesproken een lemmet van ongeveer 20cm lang. Het is de basis van een messenset. Het lemmet van een koksmes is met 4 a 5cm erg hoog te noemen, waardoor de snijbeleving veiliger en eenvoudiger is. Dit komt omdat je de vingers van de hand waarmee je een ingredient vasthoudt makkelijker tegen het lemmet kunt houden, wat voorkomt dat er per abuis in de vingers wordt gesneden. De snijkant van een koksmes heeft een karakteristieke lichtronde lijn.
Welke mes is beter?
Met zowel een scherp koksmes als een scherp santoku mes snij je vloeiend door vlees, vis en groente. Ook het fijn snijden van kruiden is geen enkel probleem voor beide keukenmessen. Het grootste verschil ligt dus in de opbouw van het lemmet, waardoor het een kwestie van smaak en snijbeleving is welke mes de voorkeur heeft. Wil je overigens weten hoe je ze beste kunt onderhouden? Lees dan ons blog artikel over de onderhoudt van keukenmessen.
Ben je van plan om een nieuw keukenmes te kopen? Dan is het Latalis Pro Koksmes of Latalis Pro Santoku Mes wellicht een interessante keuze.
Misschien handig?
Related Posts
Een keukenmes weer scherp maken met een slijpsteen?
Keukenmessen, koksmessen en zelfs scharen kunnen na intensief gebruik hun scherpte verliezen en bot aanvoelen. Hoe krijg je ze weer scherp? Dit kan heel eenvoudig met een slijpsteen, deze zijn te krijgen in verschillende maten, korrelgroottes en materialen.
Keukenmessen slijpen met een slijpsteen. Hoe doe je dat? Een stappenplan.
Je fijne keukenmessen worden geleidelijk aan bot, tijd om deze weer messcherp te slijpen, maar hoe doe je dit?
Welke voordelen heeft een magnetisch messenblok?
Er zijn tal van verschillende messenblokken te koop. De meest bekende variant is het messenblok met sleuven. Een magnetisch messenblok staat tegenwoordig steeds vaker te pronken op een keukenblad, maar wat zijn nou de voordelen van zo’n magnetisch messenblok?