Er zijn ontzettend verschillende keukenmessen, van een Damascus mes tot een hakmes. Maar over de verschillen tussen een koksmes en Santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt. Beide messen vergen daardoor een andere snijtechniek. Maar welke is nou het beste?
Wat is een santoku mes?
Santoku messen hebben hun origine in de Aziatische keuken, het is een Japanse variant van het traditionele koksmes. Het lemmet blijft bijna over de gehele lengte even breed, enkel het puntje loopt schuin af. Daarnaast is een santoku mes net wat lichter en kleiner dan het Europese koksmes. De snijtechniek met teen santoku mes wijkt af van met een regulier koksmes. Het platte lemmet ‘schommelt’ als het ware met een beweging van achter-boven naar beneden-voor op het snijoppervlak. Het lemmet verliest dus met elke snijbeweging contact met het snijoppervlak. Er zijn ook Santoku messen met kuiltjes in het lemmet. Deze opvallende en vooral typerende kuiltjes hebben een duidelijk doel. Ze voorkomen dat ingrediënten aan het lemmet blijven plakken tijdens het snijden.
Wat is een koksmes?
Een traditioneel koksmes heeft normaal gesproken een lemmet van ongeveer 20cm lang. Het is de basis van een messenset. Het lemmet van een koksmes is met 4 a 5cm erg hoog te noemen, waardoor de snijbeleving veiliger en eenvoudiger is. Dit komt omdat je de vingers van de hand waarmee je een ingredient vasthoudt makkelijker tegen het lemmet kunt houden, wat voorkomt dat er per abuis in de vingers wordt gesneden. De snijkant van een koksmes heeft een karakteristieke lichtronde lijn.
Welke mes is beter?
Met zowel een scherp koksmes als een scherp santoku mes snij je vloeiend door vlees, vis en groente. Ook het fijn snijden van kruiden is geen enkel probleem voor beide keukenmessen. Het grootste verschil ligt dus in de opbouw van het lemmet, waardoor het een kwestie van smaak en snijbeleving is welke mes de voorkeur heeft. Wil je overigens weten hoe je ze beste kunt onderhouden? Lees dan ons blog artikel over de onderhoudt van keukenmessen.
Wat is het verschil tussen een koksmes en santoku mes?
Er zijn ontzettend verschillende keukenmessen, van een Damascus mes tot een hakmes. Maar over de verschillen tussen een koksmes en Santoku mes zijn de meeste vragen. Het grootste zichtbare verschil tussen beide messen is de vorm van het lemmet. Bij een santoku mes loopt het lemmet schuif af vanuit de rug naar de snede, terwijl bij een regulier koksmes het lemmet in een spitse punt loopt. Beide messen vergen daardoor een andere snijtechniek. Maar welke is nou het beste?
Wat is een santoku mes?
Santoku messen hebben hun origine in de Aziatische keuken, het is een Japanse variant van het traditionele koksmes. Het lemmet blijft bijna over de gehele lengte even breed, enkel het puntje loopt schuin af. Daarnaast is een santoku mes net wat lichter en kleiner dan het Europese koksmes. De snijtechniek met teen santoku mes wijkt af van met een regulier koksmes. Het platte lemmet ‘schommelt’ als het ware met een beweging van achter-boven naar beneden-voor op het snijoppervlak. Het lemmet verliest dus met elke snijbeweging contact met het snijoppervlak. Er zijn ook Santoku messen met kuiltjes in het lemmet. Deze opvallende en vooral typerende kuiltjes hebben een duidelijk doel. Ze voorkomen dat ingrediënten aan het lemmet blijven plakken tijdens het snijden.
Wat is een koksmes?
Een traditioneel koksmes heeft normaal gesproken een lemmet van ongeveer 20cm lang. Het is de basis van een messenset. Het lemmet van een koksmes is met 4 a 5cm erg hoog te noemen, waardoor de snijbeleving veiliger en eenvoudiger is. Dit komt omdat je de vingers van de hand waarmee je een ingredient vasthoudt makkelijker tegen het lemmet kunt houden, wat voorkomt dat er per abuis in de vingers wordt gesneden. De snijkant van een koksmes heeft een karakteristieke lichtronde lijn.
Welke mes is beter?
Met zowel een scherp koksmes als een scherp santoku mes snij je vloeiend door vlees, vis en groente. Ook het fijn snijden van kruiden is geen enkel probleem voor beide keukenmessen. Het grootste verschil ligt dus in de opbouw van het lemmet, waardoor het een kwestie van smaak en snijbeleving is welke mes de voorkeur heeft. Wil je overigens weten hoe je ze beste kunt onderhouden? Lees dan ons blog artikel over de onderhoudt van keukenmessen.
Ben je van plan om een nieuw keukenmes te kopen? Dan is het Latalis Pro Koksmes of Latalis Pro Santoku Mes wellicht een interessante keuze.
Misschien handig?